Veneen rekisteröinti HNS:n lipun alle

Voit halutessasi rekisteröidä veneesi myös HNS:n venerekisteriin. Koska Helsingin Navigaatioseura ei ole ”laituriseura” vaan koulutusseura, meillä ei kuitenkaan ole tarjota laituripaikkoja jäsenillemme. Siksi useimmat veneellisistä jäsenistämme pitävät venettään sen seuran lipun alla, josta ovat venepaikkansa hankkineet. Meille veneensä rekisteröineistä valtaosa on löytänyt laituripaikan ilman seurajäsenyysvelvoitetta. Nykyisin meillä on rekisterissämme nelisenkymmentä venettä.

Liittämällä veneesi seuramme venerekisteriin, saat HNS:n perälipun käyttöoikeuden. Perälipun käyttöoikeus on voimassa niin kauan kuin jäsenyys on voimassa ja vene meidän venerekisterissämme. Samalla sitoudut katsastamaan veneesi vuosittain ja peruskatsastamaan sen rekisteröitäessä ja siitä eteenpäin viiden vuoden välein.

Jos veneelläsi on enemmän kuin yksi omistaja, on erittäin suotavaa, että kaikki veneen omistajat ovat seuramme jäseniä. Veneen omistajan/omistajien veneen rekisteröinti veneseuraan tuo alennuksia venevakuutuksiin. Jos kaikki omistajat eivät ole veneen rekisteröintiseuran jäseniä, saattaa tulla pieni yllätys kun mahdollisen vahingon sattuessa vakuutusyhtiö kyselee omistajien jäsenyyksiä SPV:ltä. Hyvin todennäköisesti korvauksiin tulee vähennyksiä!

SPV-jäsenyys

Koska kaikki HNS:n lipun alla purjehtivat veneet ovat SPV:n venerekisterissä, on SPV:n jäsenyys HNS:n kautta pakollinen HNS:n venerekisteriin merkityille kaikille veneen omistajille. SPV:n jäsenmaksu ei kuulu HNS:n jäsenmaksuun, koska valtaosalle jäsenistämme ei ole mitään käyttöä SPV:n jäseneduille, joten olisi kohtuutonta heiltä sitä veloittaa. SPV:n jäsenedut tulevat automaattisesti kaikille veneen omistajille kun kirjaamme heidät SPV:n venerekisteriin veneen omistajana/omistajina. Tämä on ainoa syy, miksi muut omistajat veneen omistajiksi kirjataan. Nykyisin SPV:n jäseniltä veloitettava jäsenmaksu on 12,50 €. Hallitus määrää sen suuruuden ja se on aina seurannut SPV:n veloittamaa summaa. SPV:n jäsenmaksuosuus menee siis sellaisenaan SPV:lle.

Venerekisteröintimaksu

Venettä rekisteröitäessa veloitetaan veneen rekisteröintimaksu, joka on 120,00 €. Rekisteröintimaksu pitää sisällään perus- ja vuosikatsastuksen, rekisteröinnin ja HNS:n perälipun. Rekisteröintimaksu maksetaan venettä rekisteröitäessä. Jos vene rekisteröidään vuoden viimeisellä neljänneksellä, peruskatsastus pitää tehdä ennen seuraavan kauden vesillelaskua ja vuosikatsastus sen jälkeen viimeistään kesäkuun loppuun mennessä. Siitä keväästä alkaa viisivuotisjaksot peruskatsastukselle.

Venerekisterimaksu

Venerekisterimaksu, josta aiemmin käytettiin nimeä katsastusmaksu, peritään jokaiselta veneeltä vuosittain alkurekisteröinnin jälkeen. Venerekisteröintimaksu sisältää sekä vuosikatsastukset että peruskatsastukset viiden vuoden välein. Vuotuinen venerekisterimaksu on aina samansuuruinen riippumatta siitä onko peruskatsastus vuorossa vai ei. Venerekisterimaksu on 30,00 € venettä kohden. Vuoden 2020 jäsenlaskutuksesta alkaen venerekisterimaksu veloitetaan jäsenmaksulaskutuksen yhteydessä.

Venerekisterin sakkomaksu

Veneen vuosikatsastus on tehtävä vuosittain ennen kesäkuun loppua. Veneen voi katsastuttaa myös vieraan seuran SPV:n hyväksynnän omaavalla katsastajalla. Tällöin katsastusdokumentti on toimitettava HNS:n katsastuspäällikölle ennen kesäkuun loppua. HNS:n katsastustoiminnan ulkopuolella tehty katsastus ei vapauta veneen omistajaa HNS:n vuotuisesta venerekisterimaksusta.

Mikäli venettä ei ole katsastettu tai katsastusdokumenttia toimitettu HNS:n katsastuspäällikölle ennen kesäkuun loppua, lankeaa veneilijälle sakkomaksu. Sakkomaksun suuruus on 100,00 €. Sakkomaksun laiminlyönnistä seuraa veneen poisto HNS:n venerekisteristä ja perälipun käyttöoikeuden peruuttaminen.

Jos vene poistuu laiminlyödyn sakkomaksun vuoksi venerekisteristämme, sen takaisin rekisteriimme saamiseksi toimitaan kuin minkä tahansa muun veneen rekisteröinnissä lukuun ottamatta perälipun luovutusta rekisteröintimaksuun kuuluvana.