Saaritukikohta – Kotiluoto

Helsingin Navigaatioseuran saaritukikohta on Kotiluoto-niminen saari Itä-Helsingin saaristossa. Kotiluodon saaritukikohta tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet virkistykseen ja vapaa-ajan viettoon. Kotiluodon saaritukikohta on vuokrattu yhdessä Itä-Helsingin Pursiseuran (IHPS) kanssa.

Kotiluodon päärakennus
Kotiluodon päärakennus. N 60° 10,509′ E  Lon 025° 06,318′ (WGS84)  – Kuva Taru Reinikainen

Jollaksen edustalla, Kallahdenselällä sijaitseva historiallinen huvilasaari, jonka vuonna 1920 valmistunut, Toivo Robert Tikkasen suunnittelema kivihuvila toimii seuran virkistystoiminnan tukikohtana. Huvilaan on aikoinaan kuulunut noin 100 omenapuun puutarha. Huvilaympäristön alkuperäisistä rakenteista on yhä jäljellä puutarhan kasteluvesisäiliö sekä kärpässienen mallinen uimakoppi. Kotiluodon historiasta voi lukea lisää Kotiluodon historia sivulta.

Talkoovoimin on tähän mennessä saatu kunnostettua huvilan suuri sali, yksi kammari ja keittiö. Sali lakattuine lautalattioineen ja toimivine takkoineen tarjoaa tunnelmallisen illanviettopaikan suuremmallekin porukalle. Kunnostetussa keittiössä voi valmistaa ateriat kaasuhellalla ja myöhemmin myös aidolla, kunnostetulla valurautaisella puuhellalla. Kesällä 1999 huvilaan asennettiin aurinkopaneelit, jotka mahdollistivat mm. halogeenivalaistuksen asentamisen juhlasaliin.

sauna
Kotiluodon sauna seuran jäsenille.

Kesällä 2000 valmistui itärannan kerholaiturin läheisyydessä sijaitsevaan betoniseen maakellariin seuran oma sauna, joka on vapaasti jäsenten käytössä. Saunan kiuas on viimeksi vaihdettu kesällä 2016. Pesu- ja löylyvedet saunalle saadaan omasta kaivosta. Merivettä saunan kiukaille ei saa koskaan heittää.

Saunan uimalaituri saatiin uusituksi kaudelle 2021. Laituriin kuuluu ylösnostettavat tikkaat. Jotta uimatikkaiden puulla päällystetyt askelmat eivät limottuisi, pitää jokaisen saunojan saunavuoronsa päätteeksi nostaa tikkaat ylös vedestä.
Jokaisen saunojan on myös tuotava saunalle vähintään saman verran puita kuin saunavuoronsa aikana käyttää! Seuralla ei ole palkattuna ketään saunapuiden kantajaa saamattomia saunojia varten. Saunapuut kulkevat helposti kottikärryillä, joita löytyy halkoliiterin vierestä!

kerholaituri
Kiinteä kerholaituri.

Saaren itärannalle rakennettu edustava kerholaituri ja useat keväällä 2016 uusitut poijut mahdolistavat helpon rantautumisen ja yöpymisen. Kerholaiturin sijainti on N 60°10,500′ E 025°06,350′ (WGS84). Seuran jäsenyyden merkkinä veneessä on oltava joko HNS:n perälippu tai HNS:n viiri. IHPS:n veneissä puolestaan IHPS:n perälippu tai IHPS:n viiri.

Kesällä 2010 vihittiin käyttöön grillipatio, joka sai kasteessa nimekseen Kotiluodon Komentosilta.

grilli
Kotiluodon Komentosilta, päärakennus taustalla.

Kotiluodolla järjestetään kesän aikana useita erilaisia tapahtumia. Kauden alkajaisiksi pidetään kunnostustalkoot, joissa mm. pilkotaan puita kesän tarpeiksi. Apuna ovat moottorisahat ja klapikone, joten homma sujuu, kunhan porukkaa on riittävästi paikalla. Syksyllä vuorossa ovat syystalkoot, joissa saari valmistellaan talven tuloon.

Kesän kohokohta on ehdottomasti kesäjuhlat, joiden viralliseen ohjelmistoon kuuluu diplomien jako kevään uusille laivureille. Tarkoitus on myös nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta sekä mukavasta seurasta (ja toivottavasti myös kauniista kesäpäivästä). Kotiluodolla järjestetään myös juhannustapaaminen sekä kesän lopussa yhteisinä veneilykauden päättäjäisinä tunnelmallinen Tulien Yö, jolloin saari valaistaan lukuisilla kynttilöillä ja lyhdyillä.

Kotiluodon kaikkiin tapahtumiin HNS tarjoaa kuljetuksen NAVIS V:llä Puotilan satamasta laiturista D11 sovittuina aikoina, joten veneettömyys ei ole este osallistua kesän tapahtumiin ja päästä nauttimaan Kotiluodon luonnonkauniista ympäristöstä.

koira

Huomioithan että koirat on pidettävä Kotiluodolla kytkettyinä. Saarella pesii paljon lintuja ja niille olisi suotava pesintärauha. Lisäksi on hyvä huomioida allergiset ihmiset ettei koiria päästettäisi päärakennuksen tai saunan sisätiloihin.

HNS_lippu

Lisätietoja Kotiluodosta antaa Kotiluototoimikunnan puheenjohtaja Mika Kuusisto.

Kotiluodon pelastussuunnitelma

Tervetuloa viihtymään Kotiluodolle!

laituri
Ponttoonilaituri.